En omöjlig idé över några öl i mitten av 90-talet utvecklade sig till ett skeppsbygge. I år, 25 år efter sjösättningen, är Hoppet ett seglande monument över drömmar, hantverk och engagemang.
Ur tanken att föra traditionen vidare och ge ungdomar möjlighet att segla, föddes projektet att bygga jakten Hoppet. Det föddes på Branteviks Bykrog en tisdagskväll i september 1995. Första tisdagen i varje månad bryggseglade båtklubben på krogen.
Tidigare samma år fanns förhoppning om att klubben från Marinen i Karlskrona skulle få vårdnaden om en “tiohuggare”, en öppen båt som kan seglas eller ros. Skillinge hade en sådan och planen var att bygga gemensam ungdomsverksamhet kring båtarna. Det fanns dock inga tiohuggare att tillgå i Karlskrona.
Staffan Lindström, som länge tyckt att Brantevik borde ha sitt eget segelfartyg, kom med förslaget: “Då bygger vi en båt”. Efter ytterligare en öl blev båten en jakt, den typ av segelfartyg som inledde Branteviks storhetstid inom segelsjöfarten.
Så föddes ett omöjligt projekt, ett projekt som kom att beröra och engagera många. Envar med sin sinnebild och sina skäl att stödja eller deltaga i skeppsbygget. Envar med sin dröm om det slutliga resultatet. Det blev inte exakt vad någon hade tänkt sig – men de flesta medverkande lärde sig att samarbeta och kompromissa. Och projektet visade att en grupp som arbetar mot ett tydligt mål, kan åstadkomma det som först ter sig fullkomligt omöjligt.
Därpå en ungdomssegling till Blekinge. Segling till Christiansö, Polen och Tyskland och en segling till Bornholm med gubbarna på varvet.
2003 till 2025. Segling, segling, segling. Från Sankt Petersburg till Inre Hebriderna, Shetland och London, Bornholm och Christiansö. Hoppet har besökt ca 235 olika hamnar och gjort otaliga seglingar längs Österlens kust.
Jan Petersson